fredag den 10. december 2010

Vinterhvidt paradis på biotopen


Jeg fandt dette aftryk på vej ned til min biotop. Efter at have kigget i Familien Naturbog, som er udgivet af politiken vil jeg skyde på at det er fra et krondyr. Rådyrenes spor peger mere udad og de efterlader også to små prikker bagved klovaftrykket.

Wauw hvor er skoven bare flot med alt den sne. Jeg blev helt bjergtaget af synet, da jeg ankom til min biotop i formiddags. Som et eventyrland hvor snedronningen hersker - og alting er frosset til is pga hendes kolde hjerte;)


Det er så min biotop i vinteromgivelser.



Eventyrstedet blandt piletræerne iført hvidt pudder.





Søen er tilsyneladende frosset helt til, men jeg skulle nu ikke nyde noget af at gå ud på den. Isen knagede faretruende da jeg forsøgte at træde ud på den inde ved kanten, så jeg tror bestemt ikke den er tyk nok til at man skal vove sig ud på den for at skøjte.




Jeg fandt et dyrespor eller nærmere en dyresti i sneen som bevægede sig i retning af søen.





Dette spor har jeg så lidt sværere ved at tyde, da de vist er sat lidt længere tid tilbage end krondyrenes og derfor ikke er så tydelige. Der var masser af disse spor hele vejen rundt om skovsøen. Jeg vil umiddelbart gætte på at sporene er fra en hare.


Flere steder var sneen skrabet væk ned til græsset. Jeg går ud fra at det igen er krondyrene eller rådyrene der har været på spil. Sporene var rigtig mange og oveni hinanden og i dyb sne, så jeg kunne ikke se tydelige aftryk.




Denne lille svamp har indtil videre overlevet sne og kulde, den sidder ihvertfald trygt i en lille snehule ser det ud til.














onsdag den 8. december 2010

Dyrehold


Et par dage inden vinteren satte ind i Danmark med frost og sne, overvejede jeg at gå ud i haven og grave nogle regnorme op til vores dyrehold i værksted, natur og teknik. Men dovenskaben sejrede og jeg fik ikke fundet skovlen frem eller kapret nogle orme til mit dyrehold. Inden jeg ser mig óm er alting hvidt og bundfrossent - selv kompostbeholderen er ikke til at få op.. Hmm nu er gode råd dyre, mine holdkammerater har fået fat i deres dyr og jeg sidder her med r.. i postkassen. Håber på at disse dages ikke så kraftig frost gør, at jeg kan komme i jorden og finde nogle orme. I mellemtiden vil jeg anskaffe litteratur omkring regnormene, så jeg kan få udvidet min horisont og dele min viden med mine studiekammerater i vores fælles opgave om dyrehold. Selvom det ser temmelig sort ud mht at komme i jorden lige foreløbig....

mandag den 6. december 2010

Nyt fra biotopen

Da jeg ikke er helt så stærk i træer og planter, måtte jeg en tur på biblioteket og have fat i nogle bøger, der kunne hjælpe mig med at artsbestemme planterne på min biotop. Træerne/buskene på billedet herunder, var jeg meget i tvivl om. En stemme i mit hoved hviskede; om det mon kunne være piletræer? Jeg er kommet frem til, at det er piletræer! Jeg er bare lidt i tvivl om det er Gråpil eller Mandelpil. Bladet jeg fotograferede fra træerne minder mest om Mandelpilen, men Gråpilen vokser ofte i våde områder, hvilket jo også godt kan passe. Begge træer er buskformede og kan blive mellem 5 og 10 meter høje. Jeg kan måske komme arten nærmere til foråret når de blomstrer, da blomsterne på de to arter ike er ens.

Det er et stykke tid siden disse billeder blev taget på biotopen - meget tydeligt, da der jo har været sne i to ugers tid nu... Da jeg var på biotopen sidste gang, fandt jeg denne rådne kævle. Jeg troede at jeg ville finde en masse kryb og kravl i den.
Men jeg fandt kun denne ene sølle lille larve som sidder midt i og så var den oven i købet død. Den var ihvertfald helt stiv og bevægede sig ikke..

Jeg fandt også en masse svampe da jeg sidst var ude på biotopen. To af dem voksede på grene som lå løse i skovbunden.





Ifølge Politikens store Svampebog, regner man med at der findes over 1,5 millioner af arter indenfor svampe. Der er kun 250.000 arter indefor blomster, så svampene er massivt i overtal.









Didaktiske overvejelser omkring museumsbesøget

Mit besøg på museet Ribes Vikinger har givet grund til en del tanker og spekulationer. Jeg er som person meget glad for udendørslivet og elsker at være i naturen. Derfor ville det oplagte didaktiske forløb for mig selv og min egen interesse være at arrangere et besøg på Ribes Vikingecenter og "lege viking" for en dag. Klæde sig ud i det tøj de havde på dengang og tilberede og spise mad på samme måde. Jeg har efterfølgende mit besøg på Ribes Vikinger læst om det andet museum Ribe Vikingecenter og føler mig overbevist om, at et besøg derude med børn i dagtilbudsalderen 3-6 år ville være en kæmpe succes. Derefter kunne man hjemme i institutionen arbejde videre og lege vikinger udenfor.
Problemet ved dette projekt er bare at jeg jo skal udføre det i praksis og hvis jeg skal være helt ærlig, så selvom jeg elsker udeliv og udendørs aktiviteter, finder jeg det ikke specielt tillokkende at rende rundt i sneen alene og lege viking med mig selv i 5 graders frost;) Jaja kald mig bare doven, men det virker ikke specielt tillokkende for mig.
Men jeg skal jo udarbejde et didaktisk firløb ud fra mit besøg på Ribes Vikinger og pludselig slog det mig, at mange af de udstillede krukker og andre hverdagsredskaber var fremstillet af ler! Det er mange år siden jeg har arbejdet med ler - ikke siden grundskolen tror jeg og det var en mere tillokkende vinteraktivitet efter min mening. Jeg vil derfor i mit didaktiske forløb forsøge at skabe hverdagsredskaber i ler ud fra min hukommelse af hvordan de udstillede redskaber på museet så ud. Det med at brænde de færdig redskaber ved jeg ikke helt endnu hvordan jeg kan få det gjort, det må jeg se at finde ud af.

fredag den 26. november 2010

Biotop besøg 13 november 2010

Min nye biotop befinder sig i Stensbæk Plantage, som er statsejet. Plantagen er ca 770 hektar og ligger på Gelså Hedeslette mellem Ribe og Gram. Min biotop er ved en skovsø, som kaldes for Poltekræmmerlavningen. I gamle dage når studedrifterne kom forbi i foråret på deres vandring fra Jylland til Slesvig Holsten, blev de altid efterfulgt af kludekræmmere og polterkræmmere. Studekræmmerne indlogerede sig på Stensbæk Kro, mens poltekræmmerne måtte overnatte i det fri. Denne lavning blev derfor kaldt Poltekræmmerlavningen. Senere er lavningen blevet omdannet til en lavvandet sø.

Jeg havde besluttet mig for at min nye biotop skulle være herude ved "Skovsøen", som vi lokale bare kalder den. Jeg faldt over dette sted, da jeg synes der var lidt forskellig beplantning at studere og man kunne se både vand og træer - meget idyllisk efter min mening.



Der står nogle træer på biotopen i flere forskellige størrelser, men som samtidig ser ud som om det er samme slags. Jeg har søgt på nettet og spurgt adskillige, men har stadig ikke fundet ud af hvad det er for nogle træer. Må på biblioteket og have lånt en bog. Træerne har flere små stammer, som vokser ud helt nede ved jorden og de er både helt tynde og meget tykke, som det kan ses på billedet herunder. Træerne vokser enkelte stedet halvt ude i vandet og som her spreder grenene eller stammerne, ved ikke hvad jeg skal kalde dem langt ud i vandet.


Her er et eksempel på et af de mindre eksempler. Så vidt jeg kunne se, de havde jo tabt alle deres blade, men fandt nogle halvvisne på jorden, så er det samme slags blade.
Stedet på biotopen hvor træerne er store og grenene vokser helt ud i vandet, er et meget stemningsfuldt sted. En solskindsdag ville det bare rigtig hyggeligt, men en gråvejrsdag som den dag jeg besøgte biotopen første gang, er det også lidt uhyggelgt og spøgelsesagtigt. Jeg er sikker på at sådan et sted, kunne man skabe den helt rette stemning og få fortalt en både uhyggelig men også spændende eventyrshistorie.


Her er et af de blade jeg fandt under træerne.

Midt på biotopen står så dette træ, jeg tror det er et egetræ, men er bange for at på et gok i nøden, hvis det er forkert, så vil lige tjekke op på det for en sikkerheds skyld;)



Nogle af grenene på det formåede egetræ var angrebet af svamp tror jeg. kontrasten mellem bark og det lyserøde svampeagtige er rigtig flot.


I yderkanten er et kæmpe brombærkrat, og jeg ærgrer mig over at jeg ikke har fået været derude lidt tidligere med en kæmpe kurv og samlet brombær - uhm de smager herligt.




Fortsættelse følger;)







torsdag den 11. november 2010

Museumsbesøg Ribes Vikinger

Jeg har idag besøgt museet Ribes Vikinger, som efter navnet meget sigende siger, ligger i Ribe. Byen er kendt for sine vikinge museer og som Danmarks ældste by. Jeg valgte at besøge det ene af de to vikingemuseer, som befinder sig i Ribe, som er mest baseret på udstilling. Udstillingerne omhandler vikingetiden og middelalderen.
Jeg har egentlig som person altid synes at vikingetiden er en spændende tid i dansk historie. Mange danskere identificerer den danske nationalitet, sammenhængende med de danske vikinger, som hærgede og røvede hele Europa. Vikingerne er kendt som nogle banditter, men også som dygtige handelsmænd, arkitekter og skibsbyggere. Udstillingen på Ribes Vikinger viser mange af de arkæologiske fund, der er fundet i og omkring Ribe. Gamle lerkrukker, smykker af perler, ben og guld var udstillet. Men også en masse andre hverdagsredskaber. Udstillingen rummer også et genskabt vikingeskib, som man kan få lóv at gå ned i og mærke på de ting, som befinder sig i skibet - såsom pels og andre redskaber. Du kommer også igennem en genskabt byggeplads, som den har set ud dengang. Atmosfæren omkring disse universer, der er skabt på museet, gav en rigtig god stemning og jeg følte mig næsten sat tilbage til Ribe år 1300. Udstillingen blev fremvist samme med en masse skrevne skilte med lange tekster, som skulle læses for at få indblik i, de udstillede ting.
Museet har en rigtig spændende udstilling og en god atmosfære, men umiddelbart vil jeg mene at målgruppen mest henvender sig til voksne mennesker og større børn, som har haft historie i skolen og har noget baggrundsviden omkring vikingerne. Mindre børn og her tænker jeg børn i dagtilbud 3-6 år ikke selv ville få noget ud af sådan en udstilling. Det vil kræve en stor pædagogisk indsats og muligvis en opdeling af børnene i mindre grupper, så der er større mulighed for at fortælle om og vise dem tingene i ro og fred og i mindre fællesskaber. Museet var også ekstremt handicapvenligt med ingen trin og elevator til førstesalen for eventuelle kørestolsbrugere. Selve museet og emnet vikinger kan inspirere til mange pædagogiske aktiviteter. Fortællinger fra vikingetiden, viden om de nordiske guder, kreative aktiviteter, krukker af ler, halskæder med perler og ben, udendørsliv med mad på vikingemaner, mad over bål, spise på trætallerken med kniv og ske, sværd, oma.

torsdag den 12. august 2010

Ny biotop

Efter et langt og spændende halvt år i praktik, er det ved at være studiestart igen. Fjerde semester står for døren og vi skal til at arbejde med vores biotoper og blogs igen. Det er ihvertfald min tanke omkring de to kommende semestre. Jeg har fået mig et mindre problem - min hest er ikke længere opstaldet det samme sted, som min nuværende biotop befinder sig og jeg er ikke rigtig på talefod med de mennesker, der ejer engen. Derfor skal jeg have fundet mig en ny biotop og det jo hurtigst muligt, så jeg kan komme igang, da jeg jo skal starte helt forfra det nye sted - rigtig træls faktisk. Naturområder omkring mit hjem, er der i rigelige mængder, men jeg er i tvivl omkring hvilken område jeg skal vælge:) Skal det være eng og å igen, skov eller skulle jeg måske begive mig ud på heden i stedet for? Jeg er åben for at modtage forslag.... Ikke verdens største dilemma, men har da spekuleret lidt over det. Mit næste indlæg skulle gerne omhandle min nyfundne biotop.